PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Piet Piraat Show De kleine dino

zaterdag 19 maart 2016Stadsschouwburg Antwerpen

Piet

Piet Piraat en zijn vrienden kozen voor de Stadsschouwburg van Antwerpen als eindstop voor hun theatershow “Piet Piraat en de kleine dino”. Een herneming is dat van hun productie die in 2008 al in première ging. Kennelijk vond Studio 100 het belangrijk dat een nieuwe generatie kids dit verhaal meekreeg. Bizar, want het is lang niet de beste Piet Piraatshow - we schatten de 3D-versie met de gecreëerde onderwaterwereld in Piet Piraat en het geheim van de verzonken stad – namelijk het hoogst in.  Geweldig educatief is Piet Piraat en de kleine dino ook niet. Boeren, scheten en niezen mag de dino al volonté doen. De kinderen blijven het uitproesten ook na de zoveelste keer. Vraag is of die straks geen imitatiegedrag thuis gaan vertonen. Of hoe Piet Piraat en co ouders mogelijks straks behoorlijk wat werk bezorgt om een aantal zaken recht te zetten.

Piet Piraat en de kleine dino gaat nochtans deels over opvoeden. Wanneer Berend Brokkepap met Steven Stil een groot ei ontdekken op het Aurus-eiland waar ze aan land zijn gegaan, een eiland waar kisten zijn aangespoeld, dromen ze er al van om een grote omelet te maken zodat ze er beresterk van worden. Maar door wat onhandig gedoe tussen de twee, laat Stil het reuzenei buiten beeld vallen. Even later verschijnt de dino die in het ei zat. Hij – blijkbaar is het een jongen, hoe de piraten dat weten, blijft ons een raadsel - gaat meteen op zoek naar zijn mama.

Steven Stil, Stien Struis én Berend Brokkepap zijn alledrie kandidaat om de vervangmama te worden van de dino. Maar die laatste kiest tegen de zin van Piet Piraat voor de leider van de bende. Stien Struis probeert de dino woordjes te leren maar “eten” wordt bij de hem “scheten”, “horen” wordt “boren” en vervolgens “boeren” en bij “hamer” niest de dino: “hatsjoe”. Die wil vooral spelen met Piet Piraat, die geen tijd heeft voor de baby dino omdat hij druk in de weer is om een lokroephoorn in elkaar te steken op basis van een plan dat hij in het Grote Dinosaurusboek vindt. “Het lijkt wel een plan van de Ikea. Hopelijk zijn alle vijsjes er bij.” grapt Peter Van de Velde die op zaterdag maar liefst zo’n 6 uur op een Antwerps podium stond: 3 keer als Piet Piraat en een keer in de productie The Elephant Man. Via de lokroephoorn proberen ze de echte mama op te roepen.

Maar ondertussen heeft de kleine dino honger gekregen. En zoals dat bij kleine kinderen gaat, lust die niets, zelfs geen taart met vers fruit. Sterk is Piet Piraat wel in zijn rol om de dino dingen te leren eten (hier: kippenvoer) ook al wijst die het eerst af. Dat doet Piet Piraat door met een lepel vliegtuigje te spelen zodat de kleine dino dit tof vindt en toch eet. Alleen, blijkt kippenvoer nogal zwaar op de maag van dino’s te liggen. Piet Piraat had namelijk gewoon wat staan proberen zonder zich te baseren op het Grote Dinoboek. Uiteindelijk blijken 4 vleermuisvleugels, 10 kilo modder, 10 kilo spruiten en 4 rode groeibloemen het ideale recept om de dino te voeren.

Steven Stil verwisselt de rode groeibloemen met blauwe krimpbloemen. En omdat Steven Stil én Berend Brokkepap van het papje aten, krimpen ze meteen (wat overigens grappig poppenspel oplevert van de twee).  Blijven die voor altijd klein? Vinden Piet Piraat en zijn vrienden de echte mama van de kleine dino? En komt het nog goed met de manieren van die laatste en wordt zijn honger gestild? Die vragen worden beantwoord in deze show die eerder al op DVD verscheen. Tussendoor volgen er ook liedjes en hier mag wel gezegd worden dat zowel Steven Stil, Berend Brokkepap en Stien Struis een wat vermoeide indruk gaven op het einde van de tour. Vooral de choreografieën kwamen onvoldoende overtuigend over terwijl Van De Velde wél – zoals we gewend zijn van het podiumbeest in hem – zich stevig zat te geven hoewel hij niet 100% bij stem was. Zo zagen we hem luchtbasgitaar spelen tijdens “Wij gaan duiken”. En Steven Stil? Die maakte op humoristische manier de laatkomers die op de eerste rij moesten plaatsnemen er fijntjes op attent dat ze te laat waren door te wijzen naar zijn imaginair polshorloge.

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Piet Piraat
  2. Wij zijn zeepiraten
  3. Dappere piratenclub
  4. Hoog en laag /Storm op zee / Piraten zijn niet bang
  5. Wij gaan duiken
  6. Leve het piratenleven
  7. Eind goed al goed   


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter